A+ R A-

Actie tegen onveilige rolsteigers

De Arbeidsinspectie stuurt komende twee weken al zijn bouwinspecteurs de binnensteden in om rolsteigers te controleren.

Woordvoerder Magda de Vetten van de Arbeidsinspectie spreekt van een bliksemactie. "We zetten al onze bouwinspecteurs in, zestig in totaal. Het enige dat ze komende weken doen, is het controleren van mobiele steigers. Al het andere werk blijft even liggen." Aanleiding voor de inspecties, die gisteren van start zijn gegaan, is het grote aantal ongelukken dat nog altijd plaatsvindt met rolsteigers. "Gemiddeld tellen wij jaarlijks zestig ernstige ongevallen door een val van een steiger", aldus De Vetten. "Ernstig, dat wil zeggen dat er doden of zwaargewonden zijn te betreuren."

Het exacte aantal dodelijk steiger­ongelukken heeft ze niet paraat. "Maar elk jaar overlijden tien tot vijftien bouwvakkers door een val van hoogte. Vaak gaat het daarbij om een val van een steiger. Dat zegt genoeg." Grote boosdoener is het verkeerd gebruik van rolsteigers, Doordat ze snel kunnen worden opgebouwd, licht van gewicht zijn en eenvoudige te plaatsen, vallen ze ook gemakkelijk om, blijkt uit de praktijk. "Deskundig gebruik is essentieel", zegt De Vetten. "Gedegen montage, stevige leuningen, een goede borging en voorkomen van overbelasting zijn dan ook punten waar we op zullen letten tijdens de controleactie."

Driehonderd
De Arbeidsinspectie verwacht driehonderd bouwplaatsen te kunnen bezoeken. Daarbij gaat het nadrukkelijk om kleine projecten in binnensteden, zoals verbouwingen, renovaties en onderhoudswerk. De inspecteurs zullen de werken zelf moeten zoeken. "Anders dan grote bouwprojecten hoeven dit soort kleine werken niet bij ons te worden aangemeld. We weten dus ook niet precies waar ze zich bevinden." Als ernstig valgevaar wordt geconstateerd, volgt direct een boete, waarschuwt de Arbeidsinspectie. Bij vergelijkbare controles in 2006 en 2008 werden honderd boetes uitgedeeld en driehonderd werken stilgelegd.

bron: Cobouw

VSB | Postbus 190 | 2700 AD Zoetermeer | Zilverstraat 69 | 2718 RP Zoetermeer | T: 088-400 84 58 | F: 088-400 84 01 | E: info@vsb-online.nl | I: www.vsb-online.nl